Placeholder Picture

Op de roze wolk

<< terug naar weekoverzicht

Week 27

Placeholder Picture

Nieuwe klachten

Rugpijn:
Het lichaam gaat zich voorbereiden voor de laatste stadia in de zwangerschap. Hierdoor ontstaan nieuwe symptomen zoals pijn in de rug. Ongeveer de helft van alle vrouwen ervaart enige vorm van rugpijn tijdens hun zwangerschap. De onderrug is een plek waar de pijn vaak voorkomt, maar nog meer zwangere vrouwen ervaren pijn achter in het bekken. Dat is een pijn die diep binnenin de billen gevoeld wordt, aan een kant of beide, die soms gepaard gaan met pijn in de achterkant van de dijen. De pijn kan optreden door activiteiten als lopen, de trap op lopen, in en uit een lage stoel gaan, draaien en tillen. Posities waarbij de heupen zijn gebogen, zoals wanneer er in een stoel gezeten wordt en naar voren wordt geleund, maken deze pijn achter in de bekken erger.

Om rugpijn tegen te gaan wordt aanbevolen om:
- Ga in een warm bad zitten of gebruik een warm kompres op de betreffende plek. (Koude kompressen helpen bij sommige mensen ook.)
- Vermijd activiteiten als stofzuigen of dweilen waarbij je je lichaam moet buigen of draaien.
- Maak een afspraak voor een prenatale massage bij een ervaren therapeut.
- Gebruik een zwangerschapskussen bij het slapen om je rug en buik te ondersteunen.
-Als je langere tijd moet zitten, gebruik dan een verstelbare stoel en kantel de voorkant van de zitting naar beneden.
- Probeer oefeningen om je bekken te kantelen: Ga op je rug liggen met gebogen knieën en je voeten plat op de vloer. Adem in en zet je buik uit. Adem uit en til je stuitje op in de richting van je navel en houd je heupen op de vloer. Span op het hoogste punt je billen aan en ontspan daarna. Herhaal dit acht tot tien keer.

Blaasontsteking: 
Zwangere vrouwen hebben een groter risico om een blaasontsteking te kunnen krijgen. De urine oogt dan troebel. De urinebuis is kort en de ingang zit dichtbij de vagina en door de groei van de baarmoeder neemt de druk op de blaast toe. Dit kan in het laatste trimester zelfs vervroegd weeën opwekken. Tijdens de zwangerschap is de afweer anders, waardoor vrouwen nog gevoeliger zijn voor infecties.
Veel drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Laat bij aanhoudende klachten de urine nakijken door de arts.

Kramp:
Ook kramp in de beenspieren komt voor. Deze dragen extra gewicht en de baarmoeder stelt extra eisen aan de bloedsomloop en de zenuwen die van de romp naar de benen lopen. Helaas worden deze krampen tijdens het vorderen van de zwangerschap meestal erger. Kramp in de benen komt meestal ’s nachts voor, maar het kan ook overdag gebeuren.
Adviezen om deze ongemakken tegen te gaan:
- Het strekken van de kuitspier (door je tenen naar voren te laten wijzen en ze dan terug te buigen in de richting van je schenen) kan verlichting bieden.
- Een paar minuten lopen of de kuit masseren kan soms ook helpen.
Duizeligheid:
Duizeligheid en licht in het hoofd voelen komt voor. Ook dit heeft te maken met de zwangerschap. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor het bloed trager stroomt en de bloeddruk even kan zakken wanneer de moeder te snel opstaat. Aanbevolen wordt om rustig aan te doen.