Placeholder Picture

Op de roze wolk

<< terug naar weekoverzicht

Week 25

Placeholder Picture

Haargroei

De moeder kan ervaren dat haar hoofdhaar voller en rijker is dan ooit. Het is niet zo dat zij meer haar krijgt, maar het haar dat normaal gesproken uitvalt, blijft langer vastzitten dan gewoonlijk. Ook het krijgen van donkerder lichaamshaar is niet ongewoon, en dat er nieuwe haren groeien op de kin, bovenlip, kaak, wangen, borsten of buik groeien is ook een effect wat door de zwangerschap komt. Dit komt door een toename van de geslachtshormonen die bekend zijn als androgenen. In de weken na de bevalling zal alles weer normaal worden.

Manieren om met de haargroeitoename om te gaan:
Je kunt ongewenste beharing veilig epileren, harsen of scheren, maar beperk het gebruik van plaatselijk aan te brengen ontharing crèmes of lotions die beweren de haargroei te vertragen. Kleine hoeveelheden van deze producten kunnen door de huid worden geabsorbeerd en de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap is niet goed onderzocht. Wat betreft permanente haarverwijderingstechnieken, laseren en elektrolyse, deze procedures lijken veilig te zijn tijdens de zwangerschap, maar ze kunnen behoorlijk pijnlijk en duur zijn.

Je kunt ook besluiten dat je al genoeg ongemakken hebt tijdens de zwangerschap en dat het de kosten niet waard is, aangezien het grootste deel van deze nieuwe haren drie tot zes maanden na de geboorte van je baby zal verdwijnen.