Placeholder Picture

Op de roze wolk

<< terug naar weekoverzicht

Week 22

Placeholder Picture

Zwangerschapsstrepen

Vanaf deze periode gaat de buik van de moeder hard groeien, zij zal elke week ongeveer een pond aankomen. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kunnen moeders behoorlijk schrikken van de gewichtstoename. Toch is dit beslist niet het moment om te gaan lijnen. Sterker nog: lijnen is ronduit slecht voor het kind. Door te lijnen komen schadelijke stoffen, die liggen opgeslagen in het vet, in de bloedbaan en via het bloed bij het kind terecht. Wanneer de kilo’s er wel heel erg snel aanvliegen, kan gekeken worden naar de eetgewoontes. Misschien dat er op de momenten dat de moeder trek heeft wat vaker voor fruit of rauwkost gekozen kan worden in plaats van een snack. En drink veel water: het zorgt dat de honger verdwijnt en de moeder komt er niet van aan.
Je kunt striae op je huid gaan ontwikkelen omdat je onderbuik zich uitzet om plaats te bieden aan het groeiende kindje. (Striae zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel die op de huid zichtbaar zijn als breuklijnen van enkele millimeters dik. Je oppervlaktehuid, de laag die je zelf kan zien en aanraken, is erg elastisch. Je oppervlaktehuid kan heel goed meegroeien met jouw zwangere buik en borsten. 
Sommige zwangere vrouwen krijgen nooit striae, maar minstens de helft krijgt deze wel.

Deze kleine lijntjes huid met een andere structuur kunnen variëren van roze tot donkerbruin (afhankelijk van je huidskleur) en ze worden duidelijker naarmate de zwangerschap vordert. Ze verschijnen niet alleen op je buik maar kunnen ook op je billen, dijen, heupen en borsten ontstaan. Ook heb je niet langer een ‘kuiltje’ navel en is waarschijnlijk vlak en kan binnenkort naar buiten uitpuilen. Wees niet bang. Na de geboorte keert de navel min of meer terug naar zijn normale vorm.

Helaas is er weinig dat gedaan kan worden om striae te voorkomen. Erfelijkheid en de elasticiteit van de huid zullen meestal bepalend zijn voor de mate waarin een moeder deze zal krijgen. Het enige wat deze striemen op afstand kan houden, is een langzame, gestage gewichtstoename. Door langzaam aan te komen, krijgt de huid de tijd om zich aan te passen. Vochtinbrengende lotions en crèmes kunnen de jeuk die vaak veroorzaakt wordt door het oprekken van de huid verzachten, maar ze zullen het verschijnen van de striemen niet stoppen of de striemen die je al hebt verminderen. Een geruststellende opmerking: het kindje is geboren, vervagen de striae aanzienlijk. Veel vrouwen zien ze na een jaar nauwelijks meer.