Placeholder Picture

Op de roze wolk

<< terug naar weekoverzicht

Week 21

Placeholder Picture

Spataders

De moeder is vatbaar voor de vorming van spataders (opgezwollen bloedvaten), vooral als haar eigen moeder deze ook heeft. Dat komt omdat de aderen in de benen extra onder druk staan door de zwangerschap. (De bloedvolume is toegenomen en de baarmoeder zorgt voor extra gewicht op de onderste holle ader (vena cava inferior), de grote ader die het bloed terugvoert van de onderste helft van je lichaam naar je hart.)

Daarnaast zorgt een toename van het hormoon progesteron dat de wanden van je bloedvaten zich ontspannen zodat het kindje en baarmoeder groeien, zo worden de aders steeds opvallender. Spataderen hebben de neiging om bij elke zwangerschap erger te worden, en hoewel ze het meest waarschijnlijk voorkomen op de benen, kunnen ze ook op de schaamspleet verschijnen.

Adviezen om de ongemakken van spataderen tegen te gaan:
- Vraag je verloskundige over het kopen van steunkousen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, waardoor wordt voorkomen dat het bloed zich ophoopt in je kuiten en de oppervlakteaderen worden ondersteund.
- Doe dagelijks aan lichaamsbeweging, zelfs een stevige wandeling door de wijk zet je hart aan het pompen en voorkomt dat bloed zich in je aderen ophoopt.
- Rust en houd waar mogelijk je voeten omhoog.
- Sla je benen niet over elkaar als je zit en sta niet gedurende langere perioden rechtop. Dit kan de bloedcirculatie in je benen verhinderen.
- Slaap op je linkerzij met een kussen onder je voeten om de bloedcirculatie te verbeteren.